ХРИСТОЛОГИЈА

 

Центар Хришћанства је сам Господ Исус Христос Он се, заправо, налази у средишту целокупне историје Но, људи се и даље муче да спознају његов идентитет Да ли је он Бог? Да ли је човек? Или је и једно и друго? Јасан одговор на ова питања налази се у Светом Писму.

У јеванђељу по Јовану дато је подробно објашњење о томе ко је Христос. «У почетку беше Логос (Реч), и Логос беше у Бога и Логос беше Бог» (1:1). Јован крститељ, претеча Христов, открива нам да је Бог-Логос у ствари Светлост (1:6,7) < И Логос постаде тијело и настани се меру нама...» (1:14). Ко је, дакле, Исус Христос?

(1) Он је Бог, јер је био (у јединству) са Богом пре почетка времена. Јасно је да онај који је рорен у Назарету и коме је дато име Исус, није почео да постоји од тренутка свог овоземаљског рођења, већ је Он превечни Син Божји, Који нема почетка. Син Бож.ји је одувек постојао.

(2) Он је у исто време и човек, јер «постаде тијело». Постао је као један од нас људи, налик нама у свему, осим што није имао греха.

(3) Он дејствује и као Бог и као човек, чинећи оно што одговара свакој од те две природе садржане у јединству Његове Божанске личности. Никада се Божја природа и делатност не обраћа у људску природу и делатност. Те две природе су у јединству, али нису помешане. Ипак, Христос напаја људску природу Божанском енергијом, тако да је људска природа спашена од греха и смрти и доведена је у јединство с Богом. На тај начин Он доприноси обожењу људске природе.

Чудесност ове истине, која се не може ни са чим поредити, позната је као знање (наука) о Христу или Христологија. Много је текстова написаних о Христологији, али онај у коме је најбоље одререн овај појам јесте Никејски Символ Вере, настао на првом и другом Васељенском Сабору у 4. веку. Халкидонски Символ Вере, усвојен на четвртом Васељенском Сабору (451. Год.), утемељује још неке догме о оваплоћењу Логоса. Овим Символима Вере пос-тављени су оквири Хришћанске доктрине изван којих никада не излазимо у својим размишљањима о Христу.

Апостол Јован сведочи о Христу «Што бјеше из почетка, што смо чули. што смо видјели очима својима, што сагледасмо и руке наше опипаше, о Логосу живота: И Живот се јави, и видјели смо, и објављујемо вам Ж.ивот вјечни. који бјеше у Оца. и јави се нама; што смо видјели и чули објављујемо вама да и ви с нама имате заједницу, а наша је заједница са Оцем и са Сином Његовим Христом.» (1 Јован 1:1-3).

И ми смо, тако^е, сведоци Исусу Христу. Јер, од тренутка када је Бог постао човек, ми смо са Њим сједињени кроз крштење, кроз наше животе доживљавамо Његово оваплоћење. Чудо Христологије састоји се у следећем: као што је Син Божји постао човек, тако и ми имамо могућност да се обожимо.

 

НАЗАД