МАРИЈА

 

«Јер гле, од сад ће ме звати блаженом сви нараштаји.» (Лука 1:48)

Две хиљаде година је Црква чувала сећање на Дјеву Марију, као пример нама Хришћанима какви бисмо и ми требали да постанемо у Христу. Марија је била истински чиста и безусловно покорна Богу. Црквена традиција нас учи да је Марија остала дјевица целог живота. И мада доживотна чедност није образац кога се морају држати сви Хришћани, на Маријину духовну чистоту и њену свесрдну приврженост Богу би свакако требало и ми да се угледамо.

Марија нам служи као пример и зато, што је прва примила Исуса Христа. Као што Га је она физички носила у утроби својој, тако и ми Хришћани сада имамо могућност да Бога духовно носимо у себи. Божјом милошћу и благодаћу ми се чистимо од греха, те нам је омогућено да постанемо налик Њему.

Част коју указујемо Марији открива и наше схватање о природи Исусовој. Од најранијих времена Црква је Марију називала Богомајком (на грчком Теотокос дословно значи:

Богородица). То је назив који подразумева да је њен Син у исто време у потпуности човек и у потпуности Бог. Марија је, као Исусова мајка, била извор његове човечанске природе; с друге стране, Онај кога је носила у утроби био је у исто време и Превечни Бог.

И зато, због саме њене личности, а нарочито због њене улоге у спасењу човечанства, Хришћани славе Марију као прву међу светима. Архангел Гаврило је први изразио ту почаст, када јој се јавио: «Радуј се благодатна! Господ је с тобом, благословена си ти меру женама!» (Лука 1 :28). Овакав поздрав јасно показује да је Бог сам благоизволео да Марији укаже част. Њен узвишени положај бива потвррен када одлази у посету својој рораки, Јелисавети, која је носила у утроби Претечу Христовог, Јована Крститеља и која је поздравила Марију овим речима:

«Благословена си ти меру женама и благословен је плод утробе твоје! И одкуд мени ово да дође мати Господа мојега мени?» (Лука 1:42,43). А Марија, надахнута Духом Светим, рече: <Јер гле, од сада ће ме звати блаженом сви нараштаји.» (Лука 1:48)

Поштујући јасно изказану вољу Божју, Православна Црква слави Марију на иконама, у песмама и о посебним празницима. Она је, од свих људских бића, била најближа Христу, те је зато молимо да буде посредница између нас и свога сина. Била је први верник и мајка Цркве, зато је молимо да нас води и буде нам заштитница. Ми је дубоко поштујемо, али јој се не поклањамо, јер поклањање припада само Богу.

 

НАЗАД