ВАЖНОСТ ВРЕМЕНА

Шта jе најдрагоценија ствар на свету?

Време, јер се све догађа у временском оквиру и сва човекова делатност је руково]ена временом Човек може имати хране, одеће, раскошан дом, славу, мудрост, може имати шта год пожели, али ако нема времена - нема ништа.

Која је за човека најгора ствар на свету?

Губитак времена. Јер ако губимо време, ништа не можемо да достигнемо, не можемо ништа да имамо; губећи време ми губимо све. Губимо и сами себе. Још једно питање: шта људи најмање цене? И која је најнеорганизованија ствар на свету, оно што се најчешће траћи?

Време. Велики део људи живи вођен случајем, живи према утврђеним обичајима, проводи дан за даном, годину за годином, без имало бриге за начим на који је провео те дане и те године, начин на који је проживео живот. Понекад жалимо за губитком некаквих ситница, али нимало нас не погађа, нити се кајемо када изгубимо најдрагоценије тренутке нашег времена.

Због тога нас свети апостол Павле упозорава на бескорисно губљење времена и нуди нам прописе помоћу којих можемо мудро да распоредимо сваки минут нашег живота: «Дакле, пазите добро како живите, не као немудри, него као мудри, користећи време, јер су дани зли» (Ефес. 5:15-16). Када апостол каже: «Пазите дакле, и користите време», он хоће тим речима да нас убеди да се с временом постиже истинска срећа, као што се помоћу новца купује све што је потребно да би се живело; према томе, правилно коришћење времена је веома слично пажљивом коришћењу новца. Мудар човек неће ниједну пару потрошити узалуд, него ће пребројати све што има, па онда сваки динар наменити одређеној сврси. Ми морамо исто тако поступати и на тај начин ћемо моћи да распоредимо време; сваки сат и сваки минут мора нам бити сврсисходан, сваки дан мора бити испуњен добрим делима за добробит наше браће и нас самих. Господ није наменио ниједан тренутак нашег живота беспослености, доколичарењу или грешним делима.

Епископ Јеремија, Пустињак

 

НАЗАД