Представљамо вам мали посни кувар са испробаним рецептима наших домаћица (и домаћина). При сакупљању ових рецепата циљ нам је био да помогнемо Православним Хришћанима који желе да посте, а нису вични спремању посних јела, као и да им предложимо како да избегну једноличност исхране. Подсећамо да су најбоља посна јела она која се спремају на једноставан начин, без много зачина и без компликованих кулинарских поступака, јер то често води стомакоугађању и промашује циљ поста.

 

О правилима поста и о његовој веома важној, духовној страни можете прочитати на нашој страници:

 

 О ПОСТУ

 

Овде бисмо хтели да вам дамо неколико практичних савета у вези поста:

 

Да би се избегла једноличност исхране као и нелагодност и нервоза коју та једноличност често  изазива, потребно је добро планирање и ефикасна набавка намирница унапред. Врло је обесхрабрујуће ако започне пост, а фрижидер и остава су вам празни. Ако се на време, још пре почетка поста, набави довољна количина соје, житарица, пасуља, пиринча, тестенине, сувог воћа, сушеног поврћа  и сл., нећете имати проблема са припремањем разноврсних јела.

 

Кад постимо, често заборављамо на нека врло једноставна, а здрава и укусна јела, за која чак нису потребни ни рецепти: кромпир печен у алуминијумској фолији је, на пример, неправедно потиснут са наших посних трпеза. Може се служити са маргарином, луком, разним посним преливима, или без ичега, са мало соли. Не заборавите ни на печене паприке, са или без уља, које су веома укусне са свежим или препеченим хлебом. Једна од омиљених посних посластица су и обичне јабуке запечене у рерни.

 

Кад купујете конзервисана јела, читајте етикете на конзервама! Често се у некој конзерви ‘провуче’  мрсна компонента. Јела која садрже желатин нису посна, јер се праве од животињских костију.

 

Користите машту. Пробајте да комбинујете пасуљ са тестенином или пиринчем, као и са разним поврћем.

 

Соја и пасуљ су добар извор беланчевина, а такође и разно коштуњаво воће: ораси, бадеми, кикирики. Чувајте се само ‘грицкања’ између оброка. У северној Америци, један од одличних извора протеина је и кикирики путер, ако сте навикли да га једете.

 

Кад постите на води, свако чорбасто јело можете да згуснете додавањем мало кукурузног гриза, кашичице густина или соје у љуспицама.

 

Планирамо да ускоро увећамо нашу збирку са разноврсним и здравим рецептима посних јела, посетите нас поново!

 

Нека вам пост буде на здравље и спасење!