ЛИТУРГИЈСКИ ПРИРУЧНИК

 

 

Српска Православна Мисија Св. Лука је недавно објавила нови и јединствени Литургијски приручник са благословом његовог Преосвештенства Епископа америчко-канадског Г. Лонгина..

 

Књигу је издала штампарија "Свети Василије Острошки" из Никшића у сарадњи са Удружењем Српских Православних Епархијских Хорова (У.С.П.Е.Х).

 

Приручник садржи Божанствену Литургију Светога Јована Златоуста, Божанствену Литургију Светога Василија Великога, Христове и Богородичине празнике, Васкрсне тропаре, кондаке и прокимене као и Архијерејску литургију; са музичким записима за народно појање и цитатима из Светога Писма. Књига садржи и опширна упутства за ток службе о празницима и Архијерејској литургији (типик) - наглашена црвеном бојом.

 

Ова потпуно двојезична књига на српском и енглеском језику (на супротним странама), обезбеђује парохијанима значајну помоћ у праћењу литургије током године. Такође је свеобухватни приручник за хорове и хоровође. 

 

Музички записи су са текстом на црквенословенском језику, онако како се и данас поје у већини наших цркава. Литургијске мелодије су засноване на записима Стевана Ст. Мокрањца, са веома малим изменама.

 

3 Цитати из Светог Писма

1 Типик: када и како се литургија мења током године

4 Музички запис лак за читање

2 Текст за свештеника и парохијане

У следеђем прилогу можете да видите пример музичког записа из књиге у PDF формату:

 

 Кондак Богородици (441 Kb)