Беседа о вери победоносној

Владика Николај

 

Вјера је ова наша побједа која побједи свијет (1Јн.  5:4)

 

Христос Господ победи свет: то је, браћо, победа и наша. Апостоли победише свет, и то је победа наша. Светитељи, девственици и мученици победише свет, и то је победа наша. Ништа силније у свету нема, браћо, од вере Хришћанске. Мачеви, који су секли ову веру, утупили су се и сломили, а вер а је остала; цареви, који су се борили против ове вере, угушили су се под анатемом злочина; царства која су ратовала против ове вере, разорена су; градови, који су одбацивали ову веру леже у развалинама својим; јеретици, који су кварили ову веру, пропали су душом и телом и под анатемом отишли из овог света, а ова је вера остала.

 

Кад свет јурне на вас, браћо, својим прелестима: прелешћу спољашње красоте, прелешћу богатства, прелешћу сласти, прелешћу пролазне славе, чиме ћемо се одупрети и чиме победити ако не овом вером? Ваистину, ничим осим овом вером непобедивом, која зна за нешто боље од свих блага овога света.

 

Кад све прелести овога света покажу наличје своје: кад се красота обрне у ругобу, здравље у болест, богатство у беду, слава у бешчашће, власт у понижење, и сав расцветали телесни живот у гад и смрад - чиме ћемо премостити овај јад, ову трулеж, овај гад и смрад, и сачувати се од очајања, ако не овом вером? Ваистину ничим, осим овом непобедивом вером, која нас учи трајним и непроменљивим вредностима у царству Христовом.

 

Кад смрт покаже разорну силу своју над суседима нашим, над цвећем нашим, над усевима нашим, над делима руку наших, и кад окрене неодољиве зубе своје и на нас - чиме ћемо победити страх од смрти, и чиме откључати врата од живота, јачег од смрти, ако не овом вером? Ваистину ничим осим овом непобедивом вером, која зна за васкрсење и за живот без смрти.

 

О Господе Исусе, победниче света, помози и нама да победимо свет вером у Тебе. Теби слава и хвала вавек. Амин.