УВОД

 

У име Оца и Сина  и Светога Духа. Амин.

 

Драги читаоци,

            До сада сте већ сигурно чули за Српску Православну Мисију “Свети Лука.” Са овим нашим првим издањем Мисионара желели бисмо да вас упознамо са нашим циљевима и плановима за будућност.

            Мисију “Свети Лука” сачињавају Православни Срби и Српкиње који предано раде на ширењу вере, српске Православне уметности и изразу Хришћанске љубави кроз хуманитарни рад. Светитељ Лука нам пружа светао пример у сваком од ова три вида делатности: као јеванђелист, као први иконописац и као лекар. За живота Свети Лука је имао уистину целовит приступ свим богоугодним делима, истовремено исцељујући душу и тело и откривајући Божанско у створеном свету путем ликовног израза. Ми се смемо надати да постанемо тек слаби подражаваоци његовог светитељског труда. Иако је дужност сваког Хришћанина, од појединца и породице, до парохије и епархије, да се труди и ради у свим наведеним областима, сматрали смо да би било корисно оснивање и једне организације верника која би се такође посветила мисионарском раду, на исти начин као што је то чинио (и у данашње време наставља да чини) покрет мирјана под називом Богомољци, који је својевремено водио наш свети Владика Николај Велимировић, 30-их година овог столећа.

            Мисија “Свети Лука” нема за циљ да се надмеће са радом наших парохија, већ да га допуњује, по речима самог нашег светог владике Николаја: ако се и такмичите, такмичите се у највећем добру. Наш часопис Мисионар посвећен је сећању на владику Николаја, који се за живота трудио да просветли јеванђељском речи свакога са киме би се сусрео. Његове речи и данас живе својом преображујућом снагом у његовим бројним записима, молитвама, проповедима, у молитвеним и јеванђељским стиховима као и у прози.

            Евангелизација, просветљење Божјом Речју, не представља тренутак у коме се одређена особа обраћа у Правослаље. То је процес, наше узрастање у познавању Бога, али не у смислу сазнавања разноврсних и бројних чињеница о вери, већ у спознавању Божје воље, живота по Његовом закону, то је наш подвиг да Његово царство учинимо својим. Евангелизација је дар Добре, Благе Вести коју једни другима дарујемо по мери своје снаге и коју примамо једни од других по својој слабости, а сила која све то омогућава јесте љубав која нам одозго силази и коју сви на земљи делимо. На тај начин, сви смо у истој лађи, на истом мору и сви тражимо исту луку. Сви се учимо, сви смо почетници, сви смо у процесу постајања. Кормилари на лађи су нам светитељи, јер су успешно пребродили узбуркано и опасно море овога света. За овај процес промене или узрастања постоје одређени називи у нашој вери, који су нам свима познати. Најпознатији су: метанија (од грчког metanoia, променити правац) и преображење (на грчком metamorphosis), појам који указује на дубинску промену у самој нашој природи. Овај процес је двосмеран. Наше настојање да усмеримо ток свог живота ка Богу (metanoia), води ка измени целокупног нашег бића (metamorphosis, преображење), а то је дар Духа Светога. Тај се процес не дешава у једном тренутку, већ се одвија током целог живота. Многи на том путу губе правац и за то, на жалост, постоје бројни примери свуда око нас, како у нашим породицама, тако и ван њих.

            Мисионар ће, с Божјим благословом, излазити четири пута годишње. Први број посвећен је Православној породици. У нашим животима породица има многоструки значај. У њеној основи је израз вере у нашим домовима, са нашим биолошким сродницима и најближим пријатељима. Овај израз вере даље прераста у парохијску породицу са којом се редовно сусрећемо на заједничкој молитви, а на крају у породицу свих Православних Хришћана којој припада и наша парохија, епархија или патријархат. Везивно ткиво ове велике Православне породице нису корпорације, устави и правилници, већ заједничка вера коју изражавамо у сваком тренутку свог живота кроз међусобну љубав. Један од видљивих и практичних израза те љубави је чин помињања верних у Цркви. Одржавамо породичне светковине јер се на тај начин сећамо својих биолошких сродника. Исто се дешава и у Цркви. Опомињемо се једни других у нашим појединачним и породичним молитвама. Сећамо се својих сродника и пријатеља који су болесни, на путу, у невољи, као и својих покојника, на свакој служби. Спомињемо своје епископе и патријархе, а патријарси спомињу једни друге на свакој литургији. Овај једноставни чин сећања, или помена, одиграва се стално, а да често нисмо тога ни свесни. Када следећи пут будете стајали на молитви, било да сте сами, код куће, или са другим верницима у Цркви, обратите пажњу на ове помене и сетите се оних који се у прозбама именују. То је једина сила која обједињује Православне Хришћане. Ово није нимало необично, јер је Бог створио све што постоји силом Своје Речи (Логоса). Адаму је дао власт над целокупном твари тако што му је наложио да свакој ствари и сваком створењу да име. Име је оно што нас одређује и оно што бранимо од увреда и напада. У његовој основи стоји једно једино Име које даје живот свим другим именима, а то је Име Божје. На сличан начин у Богу назиремо и прототип породице. Иако о Богу никада не смемо размишљати у световним терминима, сама природа имена којим у нашем језику називамо Бога: Света Тројица – Отац, Син и Свети Дух, подразумева заједницу, или како се другачије назива, Тројединство.

            У овом броју доносимо низ чланака на српском и енглеском језику са мислима о различитим типовима Православних породица у којима живимо, а које су, уистину, неодвојиве једне од других.

            Такође вам представљамо превод на српски делова књиге Тита Колиандера “Пут Подвижника”. Овај Православни руски емигрант на приступачан и за просечног читаоца разумљив начин парафразира речи Светих Отаца Цркве и указује нам на практичан приступ духовном животу. Ово његово дело потребно је стално читати, али и примењивати у животу.

            Као што је већ речено, друштво “Свети Лука” гаји посебно интересовање према Православној уметности и хуманитарном раду. Овај број доноси и неколико чланака у којима можете сазнати нешто више о нашој делатности на овом пољу.

            Нека би Бог дао да вам овај први број Мисионара буде на корист у духовном узрастању и познавању наше Православне вере. Не бацајте овај примерак, већ га дајте неком другом на читање. Ваша питања, примедбе и предлози биће нам драгоцени и добродошли. Можете нам писати на адресу:

 

 

St. Luke’s Mission

P.O. Box 74584

270 The Kingsway

Etobicoke, Ontario

M9A 3T0

 

Е-пошта: missionary@sv-luka.org

 

Др Милутун Дробац