Врсте молитве

Игуман Никон (Воробјов)

 

 

Драга ... !

 

. . . Расејана молитва није молитва, иако Господ и њу у почетку прима од оних који се још уче молитви. Али, треба се једном научити и молитви без расејаности!

            Ако се уздржиш од гнева и сачуваш мир, онда ће и молитва бити добра, а ако будеш узнемирена, онда се нећеш моћи ни молити.

            Молитве у гневу Господ не прима и онога ко се тако моли само предаје немилосрдним слугама, тј. демонима, који гоне људе од духовне трпезе, далеко од свадбене гозбе, у таму разних испразних, а понекад и скврних помисли. И то ће трајати све дотле, док се не смиримо и не заплачемо пред Господом од свег срца и док не опростимо свима и док сами не замолимо за опроштај, док не стекнемо мир душевни, јер је речено: "У миру душевном је место Божје."

            Где је немир, ту је и враг и тама, и отежалост душевна и остали замеци адски.

            Смирење влада снагом да све мисли сабере у сећање на Бога, а немир, сујета и гордост расејавају помисли. Ако се помисли јако расејавају, значи да нешто није добро у души, значи да је враг (непријатељ) добио приступ ка нашој души и да се треба кајати пред Богом и молити Га за опроштај и помоћ. Треба тражити узроке таквог стања. Ово понекад бива (ако и нема гњева) и од прекомерне сујете, привезаности за свет, од дугих мирских (световних) разговора, од осуђивања ближњих.

            Добра, пажљива молитва, која исходи из срца, пут је ка Царству Божјем, које је "у нама." Ако такву молитву немамо - значи, нечим смо разгневили Господа.

            Буди пажљива према себи. Сачувај мир, мири се брже, чешће изливај пред Господом своја прегрешења и жалости, поступај по савести, онда ћеш се осећати добро и спасићеш се. Биће ти добро и овде, а после смрти ућићеш у вечно блаженство.

            Моли се за мене.